Werk je in de geboortezorg of kinderopvang?

Ouderschap valt niet altijd mee en zeker niet als je niemand hebt om op terug te vallen. In je werk kom je misschien wel dagelijks in contact met (aankomende) ouders die wel wat steun kunnen gebruiken. Oververmoeid door slapeloze nachten, een baby die extra zorg nodig heeft, extra stress door financiële problemen, onzekerheid, teleurstelling… Voor veel ouders kan een steungezin via Buurtgezinnen een uitkomst zijn. Familie woont ver weg, vrienden zijn er niet of mondjesmaat.

Een luisterend oor bieden, meedenken, een boodschap doen, de baby of andere kinderen uit het gezin opvangen. Een steunouder biedt precies dat wat nodig is, zodat de ouder(s) kunnen uitrusten en weer op krachten kunnen komen.

“Het gevoel dat ik altijd bij Anja terecht kon, heeft mij echt door het eerste jaar heen gesleept.”

“Het gevoel dat ik altijd bij Anja terecht kon, heeft mij echt door het eerste jaar heen gesleept.”

Een goede start

Juist in gezinnen waar de problemen (nog) niet groot zijn, kan Buurtgezinnen een verschil maken. Door tijdig een steungezin in te schakelen, kun je problemen in gezinnen voorkomen. Ook aankomende ouders zijn van harte welkom bij Buurtgezinnen. Uit de praktijk weten we dat het voor sommige zwangere heel fijn is om steun te krijgen van een ervaren moeder. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat kinderen een goede start maken. Help je mee?

Veiligheid voorop

Je baby laat je niet zomaar aan een vreemde over. Buurtgezinnen hanteert daarom een vaste werkwijze, waarbij de eerste stap uitgebreid kennis maken en vertrouwen opbouwen is. Pas als de ouders onderling vertrouwen hebben in elkaar, worden er verdere afspraken gemaakt. Ook na het maken van een match blijft de coördinator betrokken. En misschien ten overvloede: steunouders hebben een VOG nodig.

Kijk hieronder het filmpje over onze werkwijze

Hoe kom ik in contact?

Per gemeente is er een Buurtgezinnen-coördinator. Met haar kun je bespreken of een gezin geschikt is voor Buurtgezinnen en hoe je de ouders kunt informeren of motiveren. Als dat nodig is, kan zij ook samen met jou een gesprek voeren met ouders. En organiseer je een bijeenkomst voor aankomende ouders? Ze komt er graag iets vertellen over Buurtgezinnen. Buurtgezinnen is actief in meer dan 135 gemeenten. Klik op de onderstaande button om te bekijken of we actief zijn in jouw gemeente.

Ja, ik ontvang graag de halfjaarlijkse nieuwsbrief voor verwijzers in de geboortezorg.

    Voer de code in*
    captcha

    Alle velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

    Ik vertel ouders graag meer over Buurtgezinnen en vraag het informatiepakket aan (folders en A4 posters). Of ik wil in onze wachtruimte een kort filmpje van Buurtgezinnen laten zien.