Veel gestelde vragen verwijzers
Buurtgezinnen is geschikt voor gezinnen die overbelast zijn of dreigen te raken. Dat kan zijn omdat een ouder er alleen voor staat en geen netwerk heeft om op terug te kunnen vallen. Het kan ook zijn, dat er problemen in het gezin spelen op het gebied van armoede, stress, ziekte, geen werk, persoonlijke problemen. Als deze problemen ervoor zorgen dat dat de ouder(s) minder aandacht kunnen besteden aan de kinderen, kan Buurtgezinnen geschikt zijn.
Bij ernstige problemen (bijvoorbeeld psychisch) of huiselijk geweld is Buurtgezinnen niet geschikt. Er moet dan eerst professionele hulpverlening voor het gezin ingeschakeld worden. Is hulpverlening (bijna) afgerond en is het weer rustiger in het gezin, dan kan wel aan Buurtgezinnen gedacht worden.
Je kunt helaas geen gezin verwijzen dat woont in een gemeente waar Buurtgezinnen niet actief is.
Je kunt altijd eerst (telefonisch) overleggen met de coördinator uit jouw gemeente. Wil je een gezin doorverwijzen, dan kun je het gezin vragen om zichzelf aan te melden via de website van Buurtgezinnen. Dat kan via de button aanmelden. Is het voor het gezin (te) moeilijk om zichzelf aan te melden, dan kun je de aanmelding met ze samen doen. Buurtgezinnen is overigens vrijwillig, dus we gaan alleen met een vraaggezin in gesprek, als ze zelf ook graag aan Buurtgezinnen willen deelnemen. Is er twijfel? Dan behoort een oriënterend gesprek met de coördinator tot de mogelijkheden.
Nee, er is geen indicatie nodig. Buurtgezinnen is vrijwillig.
Dit kun je overleggen met de coördinator. In veel situaties zal dit mogelijk zijn.
Buurtgezinnen is vrijwillig. Daarom vinden we het belangrijk dat een gezin zich zelf bij ons aanmeldt, een gezin moet gemotiveerd zijn om deel te nemen aan Buurtgezinnen. Daarnaast geven ze akkoord op onze privacyverklaring.
Dat is maatwerk en dat overleggen we natuurlijk ook met het vraaggezin. Als je graag op de hoogte gehouden wilt worden, kun je dat bij de coördinator aangeven. Het vraaggezin moet hier wel akkoord op geven.
Buurtgezinnen koppelt gezinnen aan elkaar voor een langere periode. Zodat het steungezin de steun- en toeverlaat van het vraaggezin zal worden. We koppelen in principe geen gezinnen aan elkaar voor een (korte) vakantieperiode.
Nee, in crisissituaties is er professionele hulp nodig. Buurtgezinnen koppelt gezinnen op vrijwillige basis aan elkaar. We proberen hiermee te voorkomen (preventie) dat problemen erger worden. Bij ernstige problemen en crisissituaties is Buurtgezinnen niet geschikt.