‘Hoe gaat het écht met je?’

Als steungezin ben je van grote waarde door de neutrale en steunende omgeving die je te bieden hebt. Hierbij is betrokkenheid en goede communicatie belangrijk. Wat maak je als steungezin bespreekbaar en wat kan je beter niet doen?

Dit is wat kinderen zelf zeggen.
Deze tips komen uit de ‘Open brief aan alle volwassenen in ons leven’ van Villa Pinedo. Deze kun je downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.

Hun website is zeker een aanrader voor meer inzichten en informatie. Ook het kind zelf kan hier terecht voor steun!

Tips in de omgang met het kind

  • Stel je neutraal op en probeer een positieve houding te hebben over beide ouders.
  • Wees oprecht geïnteresseerd in hoe het kind het bij beide ouders heeft.Vraag het kind ook naar de leuke dingen, zoals de nieuwe slaapkamer of wat voor lekkers het er heeft gegeten. Maak het kind, als dit ter sprake komt, duidelijk dat het nooit schuld heeft aan de scheiding van de ouders, en dat het de problemen van ouders niet kan oplossen.
  • Als het kind te jong is om te praten of hier geen behoefte aan heeft, is dit ook oké, en voelt het jullie betrokkenheid ook in de aandacht en de dingen die jullie samen doen.
  • Heb er begrip voor dat het kind in de periode rondom de scheiding ander gedrag kan laten zien. Er verandert van alles in zijn of haar leven. Niet zo gek als hij of zij daarop reageert met boos, gefrustreerd of teruggetrokken gedrag.

Tips in de omgang met de ouder(s)

  • Met een omgangsregeling tussen beide ouders, veranderen mogelijk ook de afspraken met jullie als steungezin. In een tussentijds evaluatiegesprek samen met de coördinator van Buurtgezinnen, kunnen jullie met elkaar afstemmen hoe het ervoor staat en waar in deze nieuwe situatie de behoeften liggen.
  • Wanneer de vraagouder negatief over de andere ouder praat en misschien een appel op je doet om hierin mee te gaan, kun je aangeven dat je geen partij wilt kiezen. Dit in het belang van het kind, dat voor jullie als steungezin voorop staat. Wanneer je de ouder wel een luisterend oor wilt bieden, probeer hiervoor dan een moment te creëren buiten het bijzijn van het kind.
  • Als steungezin kunnen jullie problemen bij het vraaggezin niet oplossen, maar wel signaleren. Maak je je zorgen over het kind of worstel je over hoe met de situatie om te gaan, bespreek dit dan met de coördinator. Zij is er om in dit soort situaties mee te denken en te ondersteunen.
  • 0/5
  • 0 ratings
0 ratingsX
Klein beetje leuk! Beetje leuk! Leuk! Erg leuk! Heel erg leuk!
0% 0% 0% 0% 0%