Meer zeggenschap voor tieners bij Buurtgezinnen
We merken dat steeds meer tiener worden aangemeld, of zichzelf aanmelden. Dat snappen we wel, het is een pittige fase in de opvoeding en heeft impact op de relatie tussen ouders en kinderen. Buurtgezinnen is er voor alle kinderen en jongeren tot 23 jaar.
In de loop der jaren hebben we onze aanpak voor tieners aangepast omdat hun stem en zeggenschap naarmate ze ouder worden steeds belangrijker worden. Zo voeren de coördinator en tiener vaak een apart kennismakingsgesprek, naast dat met het hele gezin. De tiener krijgt de oproep vooraf te zien ter goedkeuring en we laten de tiener mede ondertekenen voor de afspraken en huisregels.
Zelfstandigheid en privacy zijn belangrijke thema’s tijdens evaluatiegesprekken. Wanneer kunnen tieners zelf hun afspraken met het steungezin regelen? Kunnen en durven vraagouders dit los te laten? Hoe ga je om met dingen die een kind aan je toevertrouwt als steungezin? Als in de evaluatie hierover afspraken worden gemaakt dat geeft dat voor alle betrokkenen duidelijkheid en rust.