Onderzoek naar het verduurzamen van koppelingen
Het motto van Buurtgezinnen: ‘Opvoeden doen we samen’, gaat uit van dat steun- en vraaggezinnen lange tijd samen optrekken. Bij Buurtgezinnen geloven we in de kracht van een langdurige relatie. In de praktijk merken we dat dit niet altijd gemakkelijk is: 27% van de koppelingen strandt in het eerste jaar. Om die reden zijn we dit jaar gestart met een intern onderzoek met als centrale vraag: Hoe kunnen coördinatoren van Buurtgezinnen meer gezinnen duurzaam aan elkaar koppelen? Marieke van Rooij, coördinator in Amsterdam, heeft het onderzoek begeleid.
Het onderzoek leverde mooie inzichten op:
- Buurtgezinnen wil graag dat gezinnen tenminste twee jaar bij elkaar blijven. We zijn erachter gekomen dat dit doel niet altijd realistisch is en ook niet altijd de wens van de gezinnen.
- Het viel op dat gezinnen vaak pas laat aan de bel trekken bij de coördinator als het contact met het andere gezin niet soepel loopt. Intensiever contact tussen de coördinator en de ouders helpt om problemen te voorkomen. De coördinator moet hierin meer initiatief nemen.
- We willen meer aandacht hebben voor een goede afronding tussen de gezinnen, want de impact van een voortijdig beëindigd contact kan soms groot zijn.
- Helpend in de houding van zowel coördinatoren als steunouders zijn: een positieve kijk hebben, niet oordelen en empathisch zijn. Probeer de wereld van de vraagouders echt vanuit hun gezichtspunt te begrijpen.
- Bevorderend voor een duurzaam contact tussen de gezinnen zijn: wederkerigheid in de relatie (waar en wanneer mogelijk), elkaars verschillen accepteren, verwachtingen naar elkaar uitspreken, duidelijke en transparante communicatie en continuïteit in afspraken.
Reageren of je eigen ervaringen delen kan. Mail hiervoor naar: mariekevanrooij@buurtgezinnen.nl