De GGD & Buurtgezinnen: preventief samenwerken

Een gezonde start voor ieder kind  

Buurtgezinnen krijgt steeds meer aanmeldingen via verwijzers die in hun werk ouders en kinderen ontmoeten die baat kunnen hebben bij een steungezin. Onze collega Linda Baerveldt is werkzaam bij GGD Zaanstreek-Waterland en weet als geen ander hoe belangrijk de samenwerking met Buurtgezinnen is. “Samen kunnen we een mooiere en gezondere wereld creëren.”

De Jeugdgezondheid van GGD Zaanstreek-Waterland ondersteunt ouders, verzorgers en kinderen bij het opvoeden en opgroeien, vanaf de zwangerschap tot 18 jaar. Voor ouders met kinderen tot 4 jaar is het consultatiebureau een vertrouwde plek voor vragen over hun baby en peuter. Linda: “Onze zorg is preventief, kosteloos en laagdrempelig. Samen met de gemeente werken wij aan het verkleinen van gezondheidsverschillen en -achterstanden voor Jeugd en Gezin. Bij 98% van de gezinnen met een pasgeboren baby in Purmerend heeft een 2-weken huisbezoek plaatsgevonden. De Jeugdverpleegkundige komt dan thuis langs om kennis te maken, vragen te beantwoorden en zo nodig de baby te wegen. Wij doen ook laagdrempelig prenatale huisbezoeken en bieden voorzorg aan gezinnen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.”

Preventie

Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Lichaam, geest en omgeving beïnvloeden elkaar. Net als ouder, kind en omgeving. Binnen de GGD worden problemen zo gewoon mogelijk aangepakt. Door te normaliseren en laagdrempelig uit te reiken naar beschikbare hulpbronnen. Linda: “Dit doen we het liefst zo dicht mogelijk bij het gezin. Soms lukt dit niet. Dan is Buurtgezinnen een prachtig initiatief en hele mooie aanvulling op het preventieve werk dat wij al doen. Daarom werken we graag samen met Buurtgezinnen. Samenwerking vanuit het preventieve kader zal meer en meer aandacht mogen krijgen. Om gezondheid te blijven bevorderen en samen een mooiere en gezondere wereld te creëren.”

Steun in de buurt

Binnen Purmerend zijn diverse koppelingen ontstaan door verwijzingen vanuit de GGD. “Vaak kennen ouders Buurtgezinnen nog niet. Soms zijn ze eerst wat terughoudend. ‘Zomaar bij een vreemd gezin mijn kind achterlaten? Ik weet niet of ik dat aandurf?’, is een veelgehoorde reactie. We leggen dan uit dat het niet zomaar gebeurt. Dat dit in concrete stapjes gaat. Zoals een uitgebreide kennismaking met de vraag- en steungezinnen door de coördinator van Buurtgezinnen, het overleggen van een VOG door steungezinnen en een kennismaking met een potentieel steungezin. Veelal laten we de regie bij de ouder(s) zelf maar geven wij advies om contact op te nemen met Buurtgezinnen. Vaak willen ouders zich dan toch aanmelden. In sommige situaties helpen we door bijvoorbeeld samen met een ouder het aanmeldingsformulier op de website in te vullen. In ons werk vinden we het belangrijk om naast de ouder te staan maar laten we ze zelf de beslissingen nemen.”

“De posters van Buurtgezinnen hangen in de boxenkamer en de flyers liggen in het folderrek in onze spreekkamers. Wij geven deze regelmatig mee tijdens onze contactmomenten met ouder(s) en kind.”

Op adem komen

Even op adem komen. Dat is wat ze bij de GGD veelal terug horen van gematchte gezinnen door Buurtgezinnen. “Er ontstaat vaak letterlijk wat meer lucht binnen een gezin. We zien dat een gezin zich gesteund voelt, waardoor er weer tijd en ruimte ontstaat voor bijvoorbeeld herstel of opbouw. Hierdoor wordt veel leed voorkomen. Als organisaties staan we hiervoor en daar vinden we elkaar dan ook.”

  • 5/5
  • 5 ratings
5 ratingsX
Klein beetje leuk! Beetje leuk! Leuk! Erg leuk! Heel erg leuk!
0% 0% 0% 0% 100%