Door steungezinnen
Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen, die om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan steun bij de opvoeding. Die steun wordt gegeven door een ander gezin uit de buurt. Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen, opa’s en oma’s en volwassenen zonder kinderen zijn van harte welkom. We vinden het wel heel belangrijk dat steunouders ervaring hebben met kinderen.
Als steungezin word je voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Welke steun je biedt en hoeveel tijd je erin steekt, is afhankelijk van de afspraken die je hierover maakt met het vraaggezin. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. Maatwerk dus. De ondersteuning die een steungezin biedt kan ook veranderen in de loop van de tijd.
Steungezinnen krijgen geen vergoeding voor hun ondersteuning; het is vrijwilligerswerk. Steunouders hebben een belangrijke rol die soms moeilijk kan zijn. Daarom worden zij op hun beurt ondersteund door Buurtgezinnen.
Omdat de veiligheid van kinderen voorop staat, moeten steunouders een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kunnen laten zien. Hieraan zijn geen kosten verbonden.
Ervaringen van steungezinnen
Bekijk de filmpjes om een beeld te krijgen van wat Buurtgezinnen inhoudt.
Het lijkt zo simpel en dat is het soms ook: samen voetballen.
Een keer in de twee weken gaat Jasja naar zijn steungezin en gaat steunvader Paul met hem mee naar voetbal.
Wil je af en toe een balletje trappen met een kind dat opgroeit zonder vader in de buurt? Stel je huis en hart open via Buurtgezinnen.
Ook ouderen die een soort van opa en oma rol willen vervullen, zijn zeer welkom bij Buurtgezinnen. Paul en Lida stellen hun huis wekelijks open voor een jongen die zijn opa en oma in het Midden Oosten zo mist. Heel ontspannen ondernemen ze alledaagse dingen met hem en hij is super trots. Hij kan nu ook op school vertellen dat hij familie heeft!
Hoe nu verder?
Wil je actief worden als steungezin en zijn wij werkzaam in jouw gemeente? Klik dan op aanmelden en vul het formulier in. Onze plaatselijke coördinator neemt daarna zo snel mogelijk contact met je op voor een kennismakingsgesprek.
Vraag je je af of je geschikt bent als steungezin, doe dan de onderstaande competentietest.
Heb je nog vragen? Druk op de onderstaande button.