Buurtgezinnen: steuntje in de rug bij taalontwikkeling
Binnen de kinderopvang wordt steeds vaker extra ondersteuning geboden bij taalontwikkeling. Over hoe we vanuit Buurtgezinnen samen kunnen werken met professionals in de kinderopvang, spraken we met pedagogisch coach Annemieke Bos. Ze is werkzaam bij kinderopvang De Harlekijn. Op hun peuteropvang met voor- en vroegschoolse educatie (VVE), ontvangen ze kinderen van twee tot vier jaar met verschillende achtergronden.
Annemieke: ‘Sommige kinderen hebben een taalachterstand waarbij de taalontwikkeling langzamer verloopt dan bij andere kinderen. Maar er zijn ook kinderen die de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen. Het is een mooie uitdaging om deze jonge kinderen te begeleiden.’
Soms lukt het thuis (even) niet
Taal leren doen we samen, zowel op de kinderopvang als thuis. Maar soms lukt het even niet om binnen een gezin een kind extra ondersteuning te bieden bij de taalontwikkeling. Dit zien we ook bij Buurtgezinnen. Wendy, communicatieprofessional bij Buurtgezinnen: ‘We krijgen regelmatig de vraag van gezinnen voor extra ondersteuning bij taalontwikkeling. Het lukt dan thuis niet om een kind extra te helpen bij taal, bijvoorbeeld omdat een ouder alleenstaand of ziek is. Of omdat een gezin net is verhuisd en niemand heeft om op terug te vallen. Een steungezin kan een kind dan helpen bij zijn of haar taalontwikkeling, bijvoorbeeld door samen naar de bibliotheek te gaan en voor te lezen. Heel laagdrempelig dus, maar vaak zo helpend.’
Anderstalige ouders
Het in contact blijven met anderstalige ouders is binnen de kinderopvang regelmatig een uitdaging. Annemieke: ‘Soms zien we dat een kindje niet goed of nauwelijks praat op de peutergroep. Maar thuis, in de eigen moedertaal, gaat praten wel goed. We proberen dan zoveel mogelijk de ouders erbij te betrekken. Omdat zij de Nederlandse taal nog niet beheersen, hebben we contact met een vrijwilliger van vluchtelingenwerk of we communiceren via een familielid of kennis, die Nederlands spreekt. Ook is onze collega uit Syrië erg betrokken bij de communicatie met gezinnen die Arabisch spreken. Zij kan dan de gesprekken vertalen en de ouders helpen. Dit zorgt voor veel vertrouwen.’
Wanneer een ouder het lastig vindt om zelf thuis de Nederlandse taal aan te bieden, dan kan ook een steungezin via Buurtgezinnen helpen. Annemieke: ‘Taal is overal. Het is al zo helpend als de kinderen van een steungezin, waar Nederlands gesproken wordt, samen spelen met een anderstalig kindje. Het is dus heel mooi als Buurtgezinnen hierin iets kan betekenen. Daarnaast zien we dat kinderen van vluchtelinggezinnen niet altijd naar onze peutergroep kunnen komen omdat de ouders naar school moeten. Hierdoor zijn zij niet in de gelegenheid om hun kind om 12.15 uur op te halen van de peuteropvang. Hoe fijn zou het zijn als er dan een steungezin is dat dit kind kan ophalen en daarna nog lekker samen een boekje leest?’
Samen om het kind
Is Buurtgezinnen actief in jouw gemeente? Dan kunnen ouders vanuit de kinderopvang geïnformeerd worden over Buurtgezinnen. Om ouders hierop te wijzen, kan als pedagogisch professional natuurlijk best spannend zijn. Er zijn gezinnen die het moeilijk vinden om hulp te vragen, terwijl het zo fijn zou zijn als ze worden ontlast van de opvoedingsdruk. Als pedagogisch professional gun je hen een helpende hand. Maar hoe communiceer je dit? Een aantal tips:
- Stel ouders de volgende vragen: Wat zou jou als ouder helpen? Hoe kunnen wij je helpen? Waar ben je naar op zoek?
- Misschien is het fijn om informatie mee te geven, vraag hiervoor de folder van Buurtgezinnen aan. Dit kan via de coördinator in de gemeente.
- De Buurtgezinnen coördinator binnen jouw gemeente kan aansluiten bij een studiedag van de opvang of een informatiemarkt of – avond voor ouders om meer te vertellen over Buurtgezinnen.
- Voor ouders die de Nederlandse taal niet beheersen, heeft Buurtgezinnen een Engelstalige flyer.
- Bij anderstalige ouders kan het prettig zijn dat dit gezin vanuit de kinderopvang geholpen wordt bij het invullen van het aanmeldformulier.
Steungezin
Als kinderopvang ontvang je ook gezinnen waar alles lekker loopt en waar een extra kind laten meedraaien een kleine moeite is. Zij kunnen zich aanmelden als steungezin. De steun kan uiteenlopen van een kind een paar uurtjes laten meedraaien in de week of om de week, ouders een luisterend oor bieden tot samen iets leuks doen met de kinderen, zoals een boekje lezen en samen (taal)spelletjes doen.