Interview

Afgelopen maand waren we aanwezig bij de kick-off Media Ukkie Dagen 2024 georganiseerd door Netwerk Mediawijsheid. Het thema: Ontspannen met media. “Digitale media zijn fantastisch. Je kunt er veel van leren en het zorgt voor plezier. Maar juist voor onze jonge kinderen draait het echt om balans. Onderzoek toont aan dat media kan leiden tot taalontwikkelingsproblemen, slaapproblemen, ogen die achteruitgaan of hechtingsproblematiek doordat ouders en kinderen teveel op schermen zitten”, vertelt Mediapedagoog Marije Lagendijk. 

Elke kleine stap naar een ontspannen en gezonde balans in media-opvoeding is van meerwaarde. Floortje Jansen, relatiemanager Netwerk Mediawijsheid, vertelt: “Hoe lang een kind achter een beeldscherm mag zitten, is de meest gestelde vraag van ouders. Maar het gaat wat ons betreft niet over schermtijd, maar over een gezonde balans tussen bewegen en stilzitten in combinatie met het gebruik van digitale media. Het gaat over de lichamelijke gezondheid (verhouding slapen, bewegen, stilzitten, binnen en buiten), over de mentale gezondheid (inspanning, ontspanning, spanning) en over de sociale gezondheid (alleen, samen). Waarbij we onze kleinsten helpen een gezonde balans te vinden en leren hoe ze dat later zelf kunnen doen.”

Een aantal tips per leeftijdscategorie:

  • 0 – 1 jaar: geen online media, let als ouder op je eigen schermtijd.
  • 2 – 3 jaar: voor een positieve media-ervaring lees samen een digitaal prentenboek, kijk een leuk filmpje of beweeg samen op een liedje.
  • 4 – 6 jaar: leg als opvoeder de focus op veiligheid en kwaliteit. Laat kinderen niet zomaar online klikken zoals op YouTube, maar bespreek wat ze online zien en horen.

Media-opvoeding doen we samen

Elk gezin gaat anders om met media. Marije: “Laten we vooral in gesprek blijven en begin klein. Opvoeden is leuk, maar soms ook zwaar en ingewikkeld. Als ouder weet je soms even niet meer wat je moet doen, ook als het over media gaat. Door samen te praten kunnen we bewust en ontspannen digitale media inzetten. Zo wordt het een verrijking in de opvoeding in plaats van dat we schermen gebruiken als oplossing voor of het voorkomen van ingewikkeld gedrag.”

Floortje: ‘Stap gelijkwaardig het gesprek in. Hoe gaan we (samen) om met media? Deze 10 tips van Netwerk Mediawijsheid kunnen helpend zijn bij zo’n gesprek. Maar speel bijvoorbeeld ook met beide gezinnen een game. Of zoek online een recept en ga samen koken. Dat is een toegevoegde waarde van media en waarom we er ooit zo van zijn gaan houden. Je beleeft samen plezier! En bedenk alternatieven voor mediagebruik als het teveel wordt. Lees samen een boekje of doe een bordspel. Door op jonge leeftijd plezierige ervaringen met een kind op te doen, leg je in jullie relatie een basis waarop je kunt voortbouwen als het kind groter wordt en meer ruimte krijgt.”

Op mediagesprek.nl kunnen ouders en opvoeders kinderen helpen in de online wereld. Met handige tips om samen met een kind in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik.

Bewegen en digitale media

Tijdens de kick-off vertelt Marloes van Gasteren van Springlab over beweging in combinatie met digitale media. “Kinderen zijn niet gemaakt om stil te zitten. Digitale media kunnen worden ingezet om kinderen aan te moedigen tot bewegen. Zo kun je als opvoeder kiezen voor activiteiten die ontwikkeling en beweging stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan meebewegen tijdens verhalen of dans- en yogafilmpjes, dansen op muziek of meedoen met digitale bewegingsactiviteiten van Nijntje. En vergeet niet: doe mee met je kind. Het goede voorbeeld geven is belangrijk en samen activiteiten doen versterkt de band en stimuleert een goede hechting. Kies wel het juiste moment. Door te bewegen worden hormonen geactiveerd die ervoor zorgen dat je niet zo snel in slaap komt. Beweeg dus liever niet vlak voor slaaptijd en plan bewegingsactiviteiten op voorspelbare tijden. Ook belangrijk: maak het niet te moeilijk, dan is het leuker voor een kind. Zo ervaren ze veel beweegplezier.”

Van 5 t/m 12 april 2024 zijn de Media Ukkie Dagen over de invloed van media op ontspanning. Op verschillende manieren leer je als (groot)ouder of opvoeder meer over hoe media kunnen helpen bij het creëren van rust. En wanneer een kind misschien beter even zonder kan. Met concrete tips! Ook veel bibliotheken doen mee en organiseren allerlei activiteiten.

  • 0/5
  • 0 ratings
0 ratingsX
Klein beetje leuk! Beetje leuk! Leuk! Erg leuk! Heel erg leuk!
0% 0% 0% 0% 0%