Wil je een ander gezin helpen?
Misschien heb je wel eens gedacht… Het gaat ons goed, kunnen we niet wat voor een gezin betekenen dat wel wat steun kan gebruiken? Ons gezin loopt lekker, een extra kind laten meedraaien is een kleine moeite. Of misschien heb je zelf ooit zware tijden gekend en ben je nog steeds dankbaar voor de steun die je toen van mensen uit je omgeving kreeg. En wil je dat nu voor een ander doen. Voor een gezin dat niemand heeft om op terug te vallen. Soms omdat familie en vrienden aan de andere kant van de wereld wonen.
De steun kan uiteenlopen van een kind laten meedraaien op een vaste middag in de week tot regelmatig een weekend logeren. En van ouders een luisterend oor bieden en bijstaan bij moeilijkheden tot samen iets leuks doen met de kinderen. De meeste steungezinnen zijn iedere week of om de week een halve dag actief voor Buurtgezinnen. Welke steun jij biedt, hoeveel tijd je erin steekt en op welke dagen, is afhankelijk van jouw mogelijkheden. Je maakt hierover afspraken met het vraaggezin onder leiding van de Buurtgezinnen-coördinator.
“Onze kinderen zijn nog niet zo ver, maar wij oefenen alvast.
Opa en oma zijn is nog leuker dan we dachten.”
“Op school vertelt hij trots dat hij nu ook een opa en oma heeft.”
De steun die je biedt kan ook veranderen in de loop van de tijd. Steungezin zijn is vrijwilligerswerk. Het is dankbaar werk, maar het kan soms ook moeilijk zijn. Daarom worden steungezinnen op hun beurt ondersteund door een lokale Buurtgezinnen-coördinator.
Steungezinnen in alle soorten en maten
Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen die, om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan steun bij de kinderen. Die steun wordt gegeven door een ander gezin uit de buurt. Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen, opa’s en oma’s en ooms en tantes zonder kinderen zijn van harte welkom. De voorwaarde is dat je ervaring met kinderen hebt. Omdat de veiligheid van kinderen voorop staat bij Buurtgezinnen, heb je een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) nodig.
Het verschil met pleegzorg
We horen regelmatig van onze steungezinnen dat ze ook wel eens overwogen hebben pleeggezin te worden. Of dat ze Buurtgezinnen als een opstapje zien naar pleegzorg. Het verschil met pleegzorg is dat Buurtgezinnen lichter is, minder tijd kost, informeler is, nooit gedwongen is en altijd dichtbij. We heten niet voor niks Buurtgezinnen.
Meer over Buurtgezinnen
Bij Buurtgezinnen vinden we het belangrijk dat we elkaar (weer) wat meer helpen bij het opvoeden van de kinderen. Ons motto is: Opvoeden doen we samen! Zo kunnen we voorkomen dat problemen in gezinnen verergeren en kinderen jeugdzorg nodig hebben of zelfs uit huis worden geplaatst. Sinds onze oprichting in 2015 zijn we hard gegroeid. We zijn nu actief in meer dan 135 gemeenten en hebben al meer dan 6.000 matches tussen gezinnen gemaakt. Steungezinnen waardeerden ons in 2023 met een 8,8.