Time-out voor tieners
Open je hart en huis voor een tiener
Wat doet Buurtgezinnen Time-out voor tieners?
In elk gezin is wel eens ruzie. Maar wat als dat zo heftig wordt dat het niet meer lukt om er samen uit te komen? Vooral met tieners kan zo’n situatie snel verslechteren.
Buurtgezinnen Time-Out voor Tieners biedt tijdelijke opvang voor tieners bij een ander gezin. Dat brengt rust voor alle gezinsleden en geeft de hulpverlening de mogelijkheid om te werken aan herstel van een goed contact met ouders, familie, vrienden en school. Daardoor kan de tiener na de time-out verder opgroeien in het eigen gezin.
Als de problemen in een gezin mede worden veroorzaakt door de puberteit kan een time-out gezin een oplossing bieden. De time-out zorgt voor een veilige plek voor de tiener en kan daardoor de oplopende stress, emoties en conflicten in het gezin stoppen. Zo komt er rust voor alle gezinsleden en wordt er tijd gecreëerd waarin het jeugdteam samen met alle gezinsleden kan onderzoeken wat er moet gebeuren om de gezinsverhoudingen te verbeteren zodat samenleven weer mogelijk wordt.
De time-out periode duurt niet langer dan nodig is. Dit betekent dat vanaf het moment dat de tiener in het time-out gezin is direct jeugdhulp wordt ingezet voor het gezin om de verhoudingen thuis te verbeteren. De ouders houden tijdens deze periode hun ouderrol.
Voor Buurtgezinnen Time-Out voor Tieners zoeken we regelmatig gezinnen die tijdelijk een tiener willen opvangen. Omdat deze steun vaak op korte termijn nodig is, streeft Buurtgezinnen naar een pool van mogelijke time-out gezinnen. Deze gezinnen worden van tevoren gescreend en hebben een geldige VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Aan de aanvraag van een VOG zijn geen kosten verbonden.
Time-out gezinnen kunnen gezinnen met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen, opa’s en oma’s en volwassenen zonder kinderen kunnen time-out gezin zijn. Belangrijk is dat een time-out gezin ervaring heeft met opvoeden.
Omdat een tiener voor een langere periode komt logeren is het wenselijk dat het time-out gezin voldoende ruimte beschikbaar heeft.
De begeleiding van het time-out gezin gebeurt door de coördinator van Buurtgezinnen Time-Out voor Tieners. Zij organiseert de kennismakingsgesprekken met de tiener, de ouders en de hulpverlener van het jeugdteam. Als de kennismaking goed verloopt worden gezamenlijk afspraken vastgelegd over de startdatum, de duur, het contact met thuis, afspraken met derden zoals sport, hobby’s en vrienden en de huisregels van het time-out gezin.
Onderling vertrouwen en transparantie kenmerken de onderlinge communicatie tussen de gezinnen, Buurtgezinnen en de formele hulpverlening. Het jeugdteam ziet erop toe dat Buurtgezinnen en het steungezin vooraf eerlijke informatie krijgen over het vraaggezin en het op te vangen kind, zodat de ouders weten waaraan zij beginnen en niet tijdens de opvang voor allerlei verrassingen komen te staan. Tijdens het logeren wordt regelmatig bekeken hoe het loopt en of de afspraken moeten worden bijgesteld.
De duur van het verblijf bij een time-out gezin varieert van enkele weken tot enkele maanden. De begeleiding naar terugkeer in het eigen gezin is maatwerk en zal daardoor per kind verschillen. Er wordt van tevoren een duidelijke startdatum en verwachte tijdsduur afgesproken.
Soms kan een tiener in de weekends naar huis en zal het aantal dagen per week in het time-out gezin worden afgebouwd. Dit gebeurt altijd in overleg met het time-out gezin en wordt steeds duidelijk in afspraken vastgelegd.
Bij een tijdelijke plaatsing van een tiener in een time-out gezin blijven de ouders in de ouderrol. Zij blijven ook financieel verantwoordelijk voor alle kosten, zoals kleding, sportcontributie, verzekeringen etc.
Als time-out gezin ontvang je een vergoeding van 10,- euro per dag voor voeding en gestegen energie- en waterkosten (bed, bad en brood) en om af en toe iets leuks te doen.
Het jeugdteam van de gemeente Rhenen signaleerde medio 2020 dat er behoefte is aan een ander soort begeleiding voor gezinnen met tieners waar de spanning hoog oploopt. Wanneer de problemen in een gezin mede worden veroorzaakt door de puberteit kan een time-out gezin een oplossing bieden.
Het jeugdteam is een pilot gestart die loopt van september 2021 tot september 2022. Buurtgezinnen is gevraagd om de werving en begeleiding van de time-out gezinnen te doen. Om een onderscheid te maken met het reguliere werk van Buurtgezinnen noemt Buurtgezinnen deze samenwerking Buurtgezinnen Time-Out voor Tieners.
Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat de tiener na de time-out weer teruggaat naar huis en dat er door de combinatie van informele en formele hulp een uithuisplaatsing wordt voorkomen.
© 2015-2021 Buurtgezinnen | Webrealisatie: KEEK Mix | Beeld: Shutterstock.com
Naar de website van Buurtgezinnen.nl